visibility Similar

code Related

Vid jul varje år samlades företagsnämnden, årets pensionärer och de som fått pris i tävlingen "Min idé" (man lämnade in förslag på förbättringar, lösningar m m till järnverksledningen). Sittande från vänster: Edvin Ståhl, knippare i drageriet, Persson, riktare Kalle Wickholm, finvalsverksarbetare John Naenfeldt, överingenjör Rolf Lindberg, ångpanneeldare John Kurberg, August Holmquist, mejslare Kalle Holmberg, Helge Hedberg, arbetare i huvudkraftcentralen. Stående från vänster: plåtslagare Erik Hjalmar Holmgren, ånghammarsmed Hjalmar Karlsson, lossare Gustaf Bergquist, kusk Lars-Erik Söderberg, martinarbetare Bror Gottfrid Pierrou, "Räv"-Eriksson, värmare i rörverket och götverket, mejslare Karl "USA"-Andersson, okänd, mejslare Per August Roos, Kalle Johansson, arbetare i mediumverket. Foto omkring 1953.

Människor trängs på Stora torget och Kapellgatan för att se och höra Kung Gustaf Vl Adolf. Han gästar Arboga under sin Eriksgata. I folkhavet kan urskiljas Frälsningsarmén och Hemvärnet.På podiet står konungen. Jonas Carlsson står med ryggen mot fotografen. Fyra män, på rad, längst bak på scenen, bortifrån sett: landshövding Ragnar Casparsson, landssekreterare Ludwig Lorichs, länsantikvarie Sven Drakenberg samt borgmästare Daniel Ekelund.För värdskapet svarade stadsfullmäktiges ordförande Jonas Carlsson och kommunalborgmästare Danliel Ekelund. Den organisationskommitté som ansvarade för arrangemangen, hade hos drätselkammaren begärt en summa av 3000 kronor för att täcka kostnaderna vid kungabesöket. Beloppet beviljades. Tiden för kungens besök var beräknad till 130 minuter.En bild från detta tillfälle finns med i Reinhold Carlssons bok "Arboga objektivt sett"Nedanför podiet ses en fotograf från Expressen. Intill honom står riksdagsman Iwar Andersson, polisman Axel Winblad och arrendator Sigfrid Silfverling, Koberg.I bakgrunden ses Haglunds Guldaffär och Eklöws Bosättningsaffär.

FN-dagen i skolan. Elever tittar på en utställning monterad på skärmväggar. Det är texter och bilder om WHO och mänskliga rättigheter. Några barn sitter på pallar.På ett högt skåp, bakom skärmarna, står olika sorters vågar. Till höger i bild finns penslar och färger. Några elever är identifierade:Till vänster står en pojke med mörk skjorta och ljusare tröja, han tittar mot flickorna på pallarna. Han heter Mikael Staaf. Nära honom står en pojke i prickig skjorta och mörk tröja, det är Bengt "Burr". Intill honom, i ljus skjorta, står Tommy Bylund.Pojken som pekar på en bild på skärmen, är Kjell Jansson. Framför honom står en pojke i ljus, rutig skjorta. Det är Peter Härdfeldt. Bakom honom, i polotröja och med handen i byxfickan, står Bengt Pettersson. Bakom Bengt står en pojke i långärmad ljus, skjorta; det är Thomas Corsell.Marianne Borgström står bakom handen som håller pekpinnen, hon har ljus krage och mörk tröja.På pallarna sitter, från vänster okänd, Gerd Turesdotter och Eva Petri i västklänningen.

Vid Sundskorset söder om Tullerum i Norra Vi står denna minnessten till hågkomst av en anmärkningsvärd man. Fredrik Rääf var sonson till den gamle Ydredrotten med samma namn. Utan att se några större utsikter i Ydre for han till Stockholm och utbildade sig till ingenjör. Han hade ett speciellt intresse för bilar och kom att bli en av Sveriges första tävlingsbilister. Ett exempel på hans vurm var hans deltagande i en biltävling 1903 från Sankt Petersburg till Vladivostok och tillbaka. Rääf segrade. Han var den enda som tog sig i mål. På återvägen mot Sankt Petersburg hade nämligen drivmedelsdepåerna tagits bort, men vår man löste problemet genom att bygga om sin bil till gengasdrift. Drivmedel för detta fanns ju överflödigt i de ryska skogarna. Minnesstenen restes av hans vänner med stöd från Kungliga Automobil Klubben (KAK).

Fr.v.stående.Verktygssmeden Andersson (Svarte anders)Nagelsmeden HultmanPlåtslagare (Spantbockaren) Isak Andersson.Diversebasen Engström (Plåtslagaravdelningen).Järnhyvlaren JonssonPanntätaren m.m.Jan Persson (Härkulagubben). Bodde i H.Pannplåtslagare SaumuelssonSmedhantl. Nilsson (?) var litet enögd).Pannitare Strömkvist NilssonSittande i mellersta raden.plåtpressare Lamberg i BjörkekullaPannplåtslagare SamuelssonMaskinsmörjare Viberg.Sittande i nedre raden.Pannplåtslagare Samuesson (Son till ovanstående pannplåtslagare Samuelsson)Verkmästare Karl Petterson i plåtslagarverkstaden.Pannplåtslagare Nilsson.

Artiser i Scalarevyn går i parad på Nygatan tillsammans med Arbogas revyamatörer. Den gemensamma parollen är "Följ med oss".I halmhatt och kortbyxor går Rune "Sotarn" Andersson från Arbogas egen revyscen. Tamburmajor är kändisen Tore "Knatten" Andersson från "Vårat Gäng". Kapellmästare i dixielandorkestern är Gösta Hemming (trombon) och John Harrysson (flöjt) i främsta ledet. Bakom Harrysson ses Gunnar Ahl, som också medverkat i "Vårat Gäng".Långt bak, till höger, skymtar Larz-Thure Ljungdahl.Gatan kantas av intresserad publik. Pojken på cykeln, till vänster, heter Peder Lindkvist och är son till Rune Lindkvist (en av de tre "Runarna" i Arbogas revy). Bakom Peder cyklar Roger Freij. Damen till vänster, Maj-Lis Åhlander, är gift med Bertil Centerlund (mannen med basker och handen i fickan. Bertil har spelat kontrabas i Tore Larssons dansorkester). Mannen intill, också med basker men med armarna i kors, heter Karl-Gustav Stenström (musiker, spelar gitarr).I bakgrunden syns Martin Johanssons Järnhandeln, Elsa Ehns Tobaksaffär, Hotell Arboga och Gunnar Johanssons frisersalong.Se även bild AKF-01221Denna bild finns med i Reinhold Carlssons bok "Arboga objektivt sett".

Festligheter vid Algots hage i Tyringe. Här gäller det att springa så fort man förmår med ett ägg i en sked. Alla ser intresserat på. Stig Eriksson leder. Hans mamma, Karin Eriksson, är den blonda kvinnan i ljus klänning, till vänster i bild. Hon samtalar med Siv (Skräddartorp). Till höger om kvinnorna står Einar-Lasse (Säterbo) i uppkavlade skjortärmar. Den unge mannen, bakom honom, är Hans Nilsson. Mor och dotter, mitt i bilden, är Thyra Kellander och Margareta Kellander (Tyringe). Bakom dem står John Johansson med Ingrid Persson (prickig kjol), Johns hustru Anna Johansson (Tyringe) med väskan och Ingrids man Per-Erik Persson (Tyringe) i mörk kostym. Intill honom står en man med hatt och glasögon, det är Oskar Larsson, korgmakaren i Tyringe. I bildens övre högra hörn står en grupp tonårsflickor i lika dana rutiga kjolar. Bakom dem står fyra grabbar. Den andre, från vänster, är Lars Andersson (Kärret). En barnvagn till höger i bild.Vimplar är uppsatta över festområdet. Bås med tombola och annat är uppställda.

Grupp tio personer i trädgården vid Margretehill i Norberg. Översta raden från vänster till höger: Kusin Margareta, dotter till Hugo och Elin Andersson som bodde på Ridön, Britta, Per, kusin Anna-Greta Segerström, barnflicka ("hon blev senare kommunalkvinna i Fagersta och körde ihjäl sig"), Edit Andersson (givarens mamma). Nedre raden: Kusin Gillbert Eriksson från Eskilstuna (son till en av Edit Anderssons systrar), en flicka som är syster till pojken till höger om henne som hette Anthony Murray (de kom från Stockholm och var lekkamrater med de övriga barnen), Anders och Karin. Flickan Karin har samma klänning på sig som på bild 15 och förefaller lika gammal alltså kan denna bild vara tagen vid samma tillfälle ca år 1933. Även Anders har samma kläder. I bakgrunden till vänster syns en vedbod och ett hönshus. Lars berättar att Margretehill var byggt så att det var två rum på övervåningen och en hall i mitten. På sidan om rummen var det stora garderober. "Ett fick jag disponera som eget rum och då ville ju jag ut och roa mig på kvällen. Då gick jag ut genom fönstret och klättrade på listen och höll mig i taket tills jag kom till brandstegen. Å sen opp till Folkets Park och samma väg tillbaka hem!"

Konung Gustaf Vl Adolf är på Eriksgata. Här besöker han det första pensionärshemmet i kvarteret Stabbaren. Det äldre paret, som får kungligt besök, är Albertina och Oscar Teodor Carlsson ("Bom-Calle"). De är föräldrar till stadsfullmäktiges ordförande, Jonas Carlsson och därmed fotograf Reinhold Carlssons farmor och farfar. Längst till höger ses Gustaf Johansson, ("Murar-Gustaf").Pensionärshemmet räknas som ett av de modernaste i landet. Här finns tolv lägenheter om ett rum och kokvrå för 45 kronor i månaden och sex lägenheter om två rum med kokvrå för 60 kronor i månaden. El och vatten ingår i hyran.För värdskapet, under konungens besök, svarade stadsfullmäktiges ordförande Jonas Carlsson och kommunalborgmästare Danliel Ekelund. Den organisationskommitté som ansvarade för arrangemangen, hade hos drätselkammaren begärt en summa av 3000 kronor för att täcka kostnaderna vid kungabesöket. Beloppet beviljades. Tiden för kungens besök var beräknad till 130 minuter.

Fr vänster stående.Samuel Hellquists uppg.Plåtslagare Pettersson kommer från Knuttorp-kallades "Knuttorparen".Cementaren Sellkvist. Blandade cement till Bottenplåtar som rostskydd.Diversearbetaren KarlssonPannplåtslagarbasen Törnkvist.Plåtslagare Axel Andersson.Förman MalmbergPlåtslagare AnderssonPlåtslagare "Hakskägg".Maskinsmörjare Viberg.Fr.vänst.sittande.Spantbockaren Karl Magnusson, son till "Magnus på Kullen" hade nästan en Frärdingsväg att gå till verkstaden varje morgon.Plåtslagaren EK från Motala. Han kom därifrån samtidigt som direktör Karlsson kom till varvet.Verkmästaren, Sedemera Direktören August Carlsson från Motala.Verkmästare Karl Pettersson (K.P.) från plåtslagarverkstaden.Plåtslagare AnderssonPlåtslagare Sven August Andersson "August Sven".

description

Summary

Fr vänster stående.Samuel Hellquists uppg.Plåtslagare Pettersson kommer från Knuttorp-kallades "Knuttorparen".Cementaren Sellkvist. Blandade cement till Bottenplåtar som rostskydd.Diversearbetaren KarlssonPannplåtslagarbasen Törnkvist.Plåtslagare Axel Andersson.Förman MalmbergPlåtslagare AnderssonPlåtslagare "Hakskägg".Maskinsmörjare Viberg.Fr.vänst.sittande.Spantbockaren Karl Magnusson, son till "Magnus på Kullen" hade nästan en Frärdingsväg att gå till verkstaden varje morgon.Plåtslagaren EK från Motala. Han kom därifrån samtidigt som direktör Karlsson kom till varvet.Verkmästaren, Sedemera Direktören August Carlsson från Motala.Verkmästare Karl Pettersson (K.P.) från plåtslagarverkstaden.Plåtslagare AnderssonPlåtslagare Sven August Andersson "August Sven".

label_outline

Tags

sverige smaland oskarshamn varvsarbetare oskarshamns varv oskarshamns stad gruppfotografier sjohistoriska museet group photographs city of oskarshamn oskarshamn shipyard maritime museum sweden shipyard workers ultra high resolution high resolution industrial facilities workshops industry workshop
date_range

Date

1900 - 1920
create

Source

Digital museum
link

Link

https://digitaltmuseum.org/
copyright

Copyright info

No known restrictions on publication.

label_outline Explore Oskarshamn, Varvsarbetare, Oskarshamns Varv

Topics

sverige smaland oskarshamn varvsarbetare oskarshamns varv oskarshamns stad gruppfotografier sjohistoriska museet group photographs city of oskarshamn oskarshamn shipyard maritime museum sweden shipyard workers ultra high resolution high resolution industrial facilities workshops industry workshop